Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pes Horský

27. 4. 2009

Pes horský (Pseudalopex culpaeus), známý též pod jménem liška patagonská, je jihoamerickou šelmou. Je to druhá největší jihoamerická psovitá šelma hned po psu hřivnatém. Vyskytuje se v horách (až do výšky 4800 m) a travnatých pláních na území Ekvádoru, Peru, Bolívie, Argentiny a Chile. Uměle byl vysazen na Falklandech.

Tato šelma váží 5-13 kg a má šedivou až oranžovou barvu srsti s bílou skvrnou na bradě a na zádech má výrazný tmavý pruh. Zbarvení se může ještě lišit podle toho, kde přesně jedinec žije. Vzhledem je pes horský velmi podobný lišce obecné.

Pes horský loví především drobné hlodavce, králíky, ptáky a ještěrky. Někdy se živí i ovocem nebo loví ovce a jiná hospodářská zvířata, proto je člověkem pronásledován. V některých oblastech jeho početní stavy ubývají, ale v současné době nehrozí, že by byl druh bezprostředně ohrožen vyhynutím.

Pes horský

Popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata)
Třída: Savci (Mammalia)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Čeleď: Psovití (Canidae)
Rod: Pseudalopex
Binomické jméno
Pseudalopex culpaeus
Molina 1782